20 większych ziemniaków (ilość zależna od wielkości garnka)
2 duże marchewki
2 średnie buraki
3 średnie cebule
50 dag kiełbasy
20 dag wędzonego surowego boczku
2 łyżki smalcu
1 pęczek natki pietruszki
6 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
czarny pieprz świeżo zmielony
sól (do smaku)
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżki suszonego majeranku
1/4 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
Ziemniaki, buraki, marchew i cebulę obieramy. Ziemniaki, buraki i marchew kroimy w około 0,5 cm plasterki, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, wędzony boczek w słupki. Wszystkie przyprawy (oprócz ziela angielskiego i liści laurowych) mieszamy ze sobą. Spód naczynia (z grubym dnem) i ścianki smarujemy smalcem. Warstwami układamy ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew i buraki. Posypujemy przyprawiamy, dodajemy ziela, liście i sypiemy natką pietruszki. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy ziemniaki posypane przyprawami i kilka wiórek smalcu. Całość nakrywamy folią aluminiową i szczelnie przykrywamy pokrywką. Pieczemy na kuchence na średnim gazie około 1 godziny. Podajemy ze schłodzonym kefirem.
Przepis niby stary, ale sama nigdy jeszcze tego nie robiłam. Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do wypróbowania i podzielenia się smakowymi wrażeniami ;)
UsuńJa czesto robię pieczonki właśnie z podobnego przepisu...On jest super! Wydaje mi się że pieczonek nie robią we wszystkich regionach Polski...Czy tak jest??????Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz słyszę o takim daniu. przepis zachęcający. tylko czy to się nie przypali? czy podczas pieczenia mieszamy? pozdrawiam KS
OdpowiedzUsuńPieczonki to w wielu regionach Polski danie dobrze znane, a przygotowywane szczególnie w okresie letnim na ognisku :) Ja znam je od dziecka. Podczas pieczenia nie należy ich mieszać. Można wymieszać dopiero przed podaniem. Soki które puszczą warzywa podczas duszenia fajnie nasączają potrawę. Ja uwielbiam jak na spodzie parę ziemniaczków się przypiecze. Spód garnka (kociołka) można wysmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Naprawdę polecam przepis, bo to jedno ze smaczniejszych dań jednogarnkowych.
UsuńA czy mozna to upiec w piekarniku? Nie mam kuchenki na gaz:( A juz mi slinka cieknie....:)
OdpowiedzUsuńJeśli nie możesz upiec na kuchence, możesz spróbować zrobić ziemniaki w piekarniku. Na pewno wyjdą smaczne, choć ja w ten sposób jeszcze ich nie przygotowywałam.
UsuńNie wiem kto wymyślił dodać buraki ,ale tradycyjnie bez nich jest wiele lepsze ,a co do mieszania to lepiej nie mieszać tylko jak się układa w kociołku lub w garnku kłaść warstwami
OdpowiedzUsuńNiestety ja nie wyobrażam sobie ziemniaków pieczonych bez dodatku buraka.
Usuńja też nie.
Usuńburaczek, marchewka to podstawa w pieczonkach, nie musi się ich jeść ale posmak ziemniaczków jest super, mniam, mam dwa kociołki, jeden dostałam od rodziny ze Śląska, która bardzo często biesiaduje
Usuńprzy pieczonkach
A najlepsze jak na drugi dzień są takie różowe od buraczków, mmmm <3
UsuńDokładnie tak, buraki nadają nie tylko fajnego smaku, ale także koloru :)
UsuńTo zależy kto jaką ma tradycje, u nas w domu tradycyjnie było z burakami. Tak robiła babcia, jej mama itd.
UsuńDanie można robić w piekarniku.Stary gar i wio.Ja robiłem też w naczyniu żaroodpornym i też było dobre.
OdpowiedzUsuńja nie slyszalam o takim przepisie ale wydake sie niezły.
OdpowiedzUsuńU nas w Częstochowie i okolicach nie wyobrażamy sobie piknikowania bez pieczonek w żeliwnym garnku i kiełby z grilla dla przekąszenia w trakcie czekania na pieczonki. Ja czasami daję szatkowanej kapusty a spód wykłdam i boki wkładam liśćmi. Kroję w plastry wędzonej słoniny na to (daje super smak i aromat). Co do buraków to jak kto lubi. Ja daję
OdpowiedzUsuń