Składniki:
2 marchewki
4 ziemniaki
2 pietruszki (korzeń)
6 pieczarek
2 czerwone cebula
10 brukselek
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki oliwy z oliwek
sól lub domowa vegeta (według uznania)
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka świeżych (lub suszonych) ziół (majeranek, tymianek, bazylia)
Marchew, ziemniaki, cebulę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki, brukselkę płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i oliwę z oliwek. Nacieramy warzywa marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Warzywa przekładamy do dużej blach i nakrywamy ją folią aluminiową, którą ściągamy 15 minut przed końcem pieczenia. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem (funkcja grill) około 1 godziny i 15 min. w temp. 175 stopni. Smacznego!
fajny przepis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńRaczej wolałbym kiełbasę lub karczek ale ze względu na zdrowie jestem wdzięczny za przepis .Na pewno wyprubuję
OdpowiedzUsuńDo warzyw można podać grillowaną pierś z kurczaka lub grillowaną rybę ;) Nie będzie tylko warzywnie, ale nadal zdrowo ;)
UsuńPodoba mi się pomysł z brukselkami
OdpowiedzUsuńJa wlasnie robie cukinie, buraki ( male, przekrojone na pol) i papryke czerwona poproszone majerankiem i rozmarynem. Mam nadzieje ze wejdzie dobre pierwszy raz robie z burakami (-:
OdpowiedzUsuń