czwartek, 2 lutego 2012

Warzywa zapiekane w piekarniku (danie jednogarnkowe)

Ostatnio bardzo często robię to danie. Nie tylko ze względu na ekspresowe wykonanie i krótki czas oczekiwania na posiłek, ale przede wszystkim ze względu na sam smak pieczonych warzyw. Przyrządzone w ten sposób są soczyste i lekko słodkie, a jednocześnie bardzo sycące, więc z powodzeniem mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Danie daje też nieograniczone pole do popisu, jeśli chodzi o dobór składników. Fajnie sprawdza się zapiekany kalafior, brokuł, bakłażan, fasolka szparagowa czy cukinia. Tak przygotowane warzywa można jeść solo lub z ulubionymi (najlepiej białymi) sosami, np. beszamelem czy serowym.


Składniki:
2 marchewki
4 ziemniaki
2 pietruszki (korzeń)
6 pieczarek
2 czerwone cebula 
10 brukselek
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki oliwy z oliwek
sól lub domowa vegeta (według uznania)
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka świeżych (lub suszonych) ziół (majeranek, tymianek, bazylia)


Marchew, ziemniaki, cebulę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki, brukselkę płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i oliwę z oliwek. Nacieramy warzywa marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Warzywa przekładamy do dużej blach i nakrywamy ją folią aluminiową, którą ściągamy 15 minut przed końcem pieczenia. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem (funkcja grill) około 1 godziny i 15 min. w temp. 175 stopni. Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Podoba mi się na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej wolałbym kiełbasę lub karczek ale ze względu na zdrowie jestem wdzięczny za przepis .Na pewno wyprubuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do warzyw można podać grillowaną pierś z kurczaka lub grillowaną rybę ;) Nie będzie tylko warzywnie, ale nadal zdrowo ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...