niedziela, 26 lutego 2012

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i majonezem

Ta sałatka idealnie nadaje się do dań rybnych, wszelkiego rodzaju sosów mięsnych czy po prostu do tradycyjnego niedzielnego schabowego. Swój niezwykły smak zawdzięcza niewielkiemu dodatkowi majonezu, który nadaje jej lekko pikantnego i bardzo ciekawego smaku. Dla urozmaicenia możecie dodać do niej wcześniej namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę lub drobno pokrojone suszone śliwki.




Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 jabłko 

1 mała cebula
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz

natka pietruszki lub nać selera (opcjonalnie)
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i kroimy drobno. Marchew oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz oraz majonez. Posypujemy natką pietruszki lub selera. Schładzamy.  

3 komentarze:

  1. Cześć Ola tu Ania(punca),robiłam wczoraj tą surówke,pyszna.
    Ciesze się,że masz bloga,na pewno często będe tu zaglądać,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam do mojej kuchni jak najczęściej, zawsze będziesz tu miłym gościem ;)

      Usuń
  2. Dziękuję,na pewno będę zaglądać,wczoraj robiłam Twoje żeberka smażone,pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...