piątek, 3 lutego 2012

Pizza domowa na cienkim cieście

Można ją kupić niemal w każdym sklepie czy po prostu zamówić na telefon. Ale po co? Te sklepowe są według mnie niezjadliwe. I nie mówię tu o tych z najniższej półki, ale także o tych firmowych. Poza tym najczęściej są mrożone i już ten fakt je dyskwalifikuje. Jeśli chodzi o te na telefon, to może w smaku nie są najgorsze, ale czy wiecie, co tak naprawdę jest w środku? Jeśli nie zraża was dodatek glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników i sposób w jaki zostały przygotowane, to ok. Ale sam czas oczekiwania z reguły jest dłuższy niż czas zrobienia pizzy w domu. Jeśli nadal was nie przekonałam to...żałujcie, bo nie wiecie co tracicie.


Składniki:
300 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
ok. 190 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka świeżego lub 1/2 łyżki suszonego oregano
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
6 pieczarek
5-7 plasterków szynki
1 średnia cebula
250 g sera żółtego (gouda, edamski)
1 kula sera mozzarella



W misce mieszamy mąkę z solą. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy cukier i letnią wodę oraz łyżkę mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto dolewając oliwy z oliwek. Ugniatamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając w miseczce wszystkie składniki. Pieczarki kroimy w talarki, cebulę w krążki, szynkę na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce, a mozzarellę kroimy na plasterki. Podrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość około 0,5 centymetra. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na omączonej blaszce. Pizzę smarujemy sosem i układamy wszystkie składniki oprócz serów. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) na około 10-15 minut. Chwilę przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Wstawiamy jeszcze na około 2 minuty. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. najlepsza na cienkim cieście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, ciasto zdecydowanie powinno być cienkie, bo w pizzy najważniejsze są przecież dodatki ;)

      Usuń
  2. Mam nadzieję, że ta pizza będzie pyszna, bo ostatnio robię albo za słone, albo za mało słone ciasta i tak to u mnie wychodzi. ;/
    Także na pewno spróbuję tego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania i koniecznie daj znać jak wyszło ;)

      Usuń
  3. A ja dziś zrobiłam swoim chłopakom na kolację i mój syn niejadek wyczyścił talerz:) a mąż był pod wrażeniem :-) stwierdzili, że już nigdy nie będziemy zamawiać pizzy. Dzięki Olu, to kolejny super przepis!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...