Składniki:
Suche:
1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki białego cukru
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Mokre:
1 jajko
1 1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam 90 % kakao)
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy wszystkie składniki mokre. Miskę z mokrymi składnikami dodajemy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy niedbale i szybko, tylko do nawilżenia się składników. Schłodzoną czekoladę siekamy na drobną kosteczkę. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami, jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować. Wlewamy ciasto do wysokości 3/4 papilotek/foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Pieczemy około 20-25 minut. Smacznego!
pyszne babeczki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało, ja je po prostu uwielbiam ;)
Usuń