niedziela, 26 lutego 2012

Kluski śląskie z aromatycznym akcentem

Tym tajemniczym aromatycznym akcentem jest niejaka gałka muszkatołowa, którą zawsze mam pod ręką kiedy przyrządzam dania na bazie ziemniaków czy po prostu klasyczne domowe puree. Ta cudowna przyprawa, budząca wiele kontrowersji, ze względu na swe właściwości halucynogenne, ma przede wszystkim niezwykłą moc wydobywania naturalnego smaku potraw. Spokojnie, zapewne po takiej dawce gałki z pewnością nie odlecicie. No chyba, że "odlecą" wasze kubki smakowe, po spróbowaniu tych klasycznych, choć nieco odmienionych klusków śląskich.


Składniki:
1/2 kg ziemniaków (ilość można zwiększyć lub zmniejszyć według uznania)
mąka ziemniaczana
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól 
1/2 łyżki oleju


Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy gałkę muszkatołową. Ugniecione ziemniaki dzielimy na 4 równe części. 1/4 ziemniaków odkładamy i do pustego miejsca nasypujemy tyle mąki ziemniaczanej co 1/4 ziemniaków. Z powrotem dodajemy odłożone ziemniaki i ręcznie wyrabiamy masę ziemniaczaną. W garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki wielkości piłki golfowej, lekko je spłaszczamy i robimy na środku charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch i dodatkowo 2-3 minuty. Podajemy z sosem mięsnym lub masłem i cukrem. Smacznego!

3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...