To taka zdrowsza wersja frytek. Idealny dodatek do dań obiadowych lub jako ciepła zakąska. Fajnie smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami, szczególnie sosem tzatziki i tym na bazie świeżych pomidorów. W sezonie letnim, polecam obłożyć ziemniaki całymi gałązkami ziół, a młodych ziemniaków nie obierać z łupinek. Dzięki marynacie ze świeżych lub suszonych ziół zyskują na smaku i chrupkości, a przy tym stają się naprawdę lekkostrawne.
Składniki:
7 średnich ziemniaków (równej wielkości)
Marynata:
1 łyżka oleju
Po 1/4 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół: bazylia, tymianek, majeranek, oregano
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na ósemki. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę. Zalewamy nią ziemniaki i mieszamy. Zamarynowane ziemniaki układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 45 minut do miękkości i zrumienienia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie mieszamy ziemniaki. Smacznego!
uwielbiam ziemniaki! te wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńziołowe są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, cieszę się, że smakowało ;)
UsuńCzy zamarynowane ziemniaki można zostawić na noc w lodówce???
OdpowiedzUsuńLepiej marynować je na świeżo, mogą puścić sporo wody przez długie marynowanie.
Usuń