poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ziemniaki w marynacie ziołowej zapiekane

To taka zdrowsza wersja frytek. Idealny dodatek do dań obiadowych lub jako ciepła zakąska. Fajnie smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami, szczególnie sosem tzatziki i tym na bazie świeżych pomidorów. W sezonie letnim, polecam obłożyć ziemniaki całymi gałązkami ziół, a młodych ziemniaków nie obierać z łupinek. Dzięki marynacie ze świeżych lub suszonych ziół zyskują na smaku i chrupkości, a przy tym stają się naprawdę lekkostrawne.


Składniki:
7 średnich ziemniaków (równej wielkości)
Marynata: 

1 łyżka oleju
Po 1/4 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół: bazylia, tymianek, majeranek, oregano
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego


Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na ósemki. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę. Zalewamy nią ziemniaki i mieszamy. Zamarynowane ziemniaki układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 45 minut do miękkości i zrumienienia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie mieszamy ziemniaki. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. uwielbiam ziemniaki! te wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się, że smakowało ;)

      Usuń
  3. Czy zamarynowane ziemniaki można zostawić na noc w lodówce???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej marynować je na świeżo, mogą puścić sporo wody przez długie marynowanie.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...