poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ziemniaki w marynacie ziołowej zapiekane

To taka zdrowsza wersja frytek. Idealny dodatek do dań obiadowych lub jako ciepła zakąska. Fajnie smakują z wszelkiego rodzaju sosami i dipami, szczególnie sosem tzatziki i tym na bazie świeżych pomidorów. W sezonie letnim, polecam obłożyć ziemniaki całymi gałązkami ziół, a młodych ziemniaków nie obierać z łupinek. Dzięki marynacie ze świeżych lub suszonych ziół zyskują na smaku i chrupkości, a przy tym stają się naprawdę lekkostrawne.


Składniki:
7 średnich ziemniaków (równej wielkości)
Marynata: 

1 łyżka oleju
Po 1/4 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół: bazylia, tymianek, majeranek, oregano
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego


Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na ósemki. Z pozostałych składników sporządzamy marynatę. Zalewamy nią ziemniaki i mieszamy. Zamarynowane ziemniaki układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 45 minut do miękkości i zrumienienia. W trakcie pieczenia kilkukrotnie mieszamy ziemniaki. Smacznego!

6 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...