Składniki:
180 g biszkoptów
150 - 170 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu rumowego
100 g białej czekolady (ja użyłam Toblerone)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka gorzkiego kakao
Biszkopty miksujemy w robicie. Czekoladę rozpuszczamy przez ok. 50 sekund w mikrofalówce (100 % mocy) lub topimy w kąpieli wodnej. Do rozdrobnionych biszkoptów dodajemy serek, stopioną czekoladę, cukier puder, oraz aromat rumowy. Ugniatamy ciasto rękami. Odrywamy małe fragmenty ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wiórkach kokosowych, część w kakao. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Zamiast wiórków można użyć gotowej posypki waflowej, zmiksowanych orzechów włoskich, kolorowej posypki do ciast czy choćby zmiksowanych płatków kukurydzianych. Fajnie wyglądają także obtoczone w kolorowym kokosie (kupnym) bądź klasycznym białym wymieszanym z odrobiną barwnika spożywczego. Smacznego!
hmmmm.. pyszności!
OdpowiedzUsuńTo jedne z tych pyszności, które uzależniają ;)
Usuńczy te trufelki będą smakować dobrze na drugi albo trzeci dzien?
OdpowiedzUsuńjagoda z pewnością będą smakowały tak samo a nawet lepiej, u mnie co prawda były tylko 1 dzień. Schowaj tylko do lodówki w pudełku (aby nie złapały zapachów z lodówki):)
UsuńCzy zamiast serka homogenizowanego można dać jogurt naturalny gęsty?
OdpowiedzUsuńMożna, należy wtedy zrównoważyć słodycz dodając więcej cukru pudru.
Usuń