czwartek, 26 stycznia 2012

Sałatka warstwowa wiosenna

To jedna z moich ulubionych sałatek. Ze względu na dostępność składników można ją przyrządzić o każdej porze roku. Szybka w przygotowaniu, smaczna i pożywana. Świetna do pracy na drugie śniadanie lub pożywną kolację. Aby urozmaicić jej smak brokuła można zastąpić kalafiorem, smakuje równie wyśmienicie.


Składniki:
1 brokuł
4 jajka
2 większe pomidory
1 średni ogórek szklarniowy
2 łyżek majonezu (w wersji light jogurt naturalny)
sól
świeżo mielony czarny pieprz


Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru lub w parowarze (bez soli). Jajka gotujemy na twardo. Pomidory, ogórka i jajka kroimy w talarki. W przeźroczystej salaterce układamy warstwami: brokuła, pomidora, ogórka, jajka, cienką warstwę majonezu lub jogurtu oraz sól i pieprz. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy majonezem i przyprawiamy. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...