środa, 25 stycznia 2012

Kolorowa półkula z koreczkami

To świetny pomysł na ożywienie stołu podczas imprez. Koreczki sprawdzają się zarówno no kameralnych spotkaniach z przyjaciółmi, jak i na większych uroczystościach rodzinnych takich jak komunia czy chrzciny. Przepis pracochłonny, ale efekt końcowy jest na tyle zadowalający, że z pewnością wykonacie tą bajeczną kulę nie raz....


Składniki:
30 dag kabanosów
1 duża czerwona papryka
1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
ok. 40 dag sera gouda
Dodatkowo:

1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg) 
wykałaczki
folia aluminiowa

Kapustę dzielimy na równe połówki. Jedną połówkę owijamy folią aluminiową. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosa dzielimy na talarki. Pozostałe składniki odsączamy z zalewy. Składniki nabijamy na przemian na wykałaczki, pozostawiając trochę pustej przestrzeni z obu stron wykałaczek. Gotowe koreczki wbijamy ściśle jeden koło drugiego w kapustę. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wypróbowałam, wszyscy podjadali, bardzo fajny pomysł, bajer na stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pięknie wygląda,wypruję go w tego sylwestra.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy nie ma problemu z oderwaniem tego od kapusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma absolutnie z tym problemu, trzeba tylko pamiętać, aby zostawić trochę "pustej" wykałaczki z obu stron, aby łatwo było koreczki wbić i łatwo wyciągać.

      Usuń
  4. Dzięki za pomysł:) Zwykle robiłam w jabłku ale na większą impreze kapusta jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...