niedziela, 29 stycznia 2012

Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami

Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnej zasmażanej kapusty kiszonej. Tak przyrządzona pekinka, ma nieprzeciętnie maślany smak, jest delikatnie słodka i idealnie nadaje się do dań mięsnych i rybnych.


Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1/2 średniego selera
1 mała cebula
kawałek pora 
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz 
1 łyżka suszonych ziół (majeranek, zioła prowansalskie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki masła
1 łyżka mąki

Obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i pekinkę ścieramy w robocie na dużych oczkach. Pora kroimy w talarki, cebulę siekamy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i krótko podsmażamy na niej cebulę i pora. Dodajemy starte jarzyny i podlewamy niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Dodajemy ziele i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. W małym rondelku roztapiamy pozostałą łyżkę masła, dosypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy, na złoto, cały czas mieszając. Podduszone jarzyny doprawiamy przyprawami i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Energicznie mieszając podsmażamy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...