środa, 25 stycznia 2012

Chleb na maślance z otrębami i ziarnami

To jeden z tych przepisów, który powinien znaleźć się w zeszycie z przepisami każdej kobiety. Jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale także bardzo smaczny i zdrowy. Uwierzcie, że do przygotowania pysznego chleba, wystarczy wam zaledwie ok. 30 min. 


Składniki:
Na jeden chleb (keksówka 30 cm):
1 szklanki letniej wody + 2 łyżki wody
1 szklanka naturalnej maślanki
3 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
50 g drożdży (1/2 kostki)
1 szklanka otrębów pszennych
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie:
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
ziarna sezamu
1 łyżka prażonej cebulki
1 łyżka maku
*1 szklanka = 250ml




Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę. 



7 komentarzy:

  1. Upiekłam ten chleb,pyszny jednak skórki bardzo twarde.. Taki ma być czy coś mi nie wyszło? Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka w tym chlebie po upieczeniu jest chrupiąca, ale nie twarda. Chleb przechowywany w płóciennej torbie szybko nabiera miękkości.

      Usuń
  2. Po upieczeniu zrasić górę chlebka wodą i zawinąć w sciereczkę, skórka chlebka zmięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać ten patent, ja jednak uwielbiam chrupiącą skórkę w chlebie :)

      Usuń
  3. Chlebek wyszedł bardzo dobry tylko następnym razem zmniejszę ilość soli bo jak dla nas wyszedł troszkę za słony:)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam! czy zamiast maślanki mogę dodać kefir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można zamienić maślankę na kefir :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...