środa, 1 lutego 2012

Babka pasiasta zwana zebrą z polewą kawową

Tę babkę robi się stosunkowo szybko. Jeśli zamiast nakładania ciasta łyżką pójdziecie na łatwiznę i wspomożecie się dwoma dzbankami, będzie to wypiek ekspresowy. Babki na oleju (w przeciwieństwie do tych na margarynie) mają tę zaletę, że są bardzo wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Przepis na babkę zebrę znalazłam jakiś czas temu na stronie internetowej, po pewnych modyfikacjach stworzyłam wersję, która mnie i mojej rodzinie odpowiada najbardziej. Oto ona:


Składniki:
5 dużych jajek
1 3/4 szklanki białego cukru (szklanka 250 ml)
2 1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 łyżki mąki
3 łyżki gorzkiego kakao
tłuszcz do formy
1/2 łyżki bułki tartej
Polewa:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
1/2 łyżki soku z cytryny
3-4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody


Jajka ubijamy z białym cukrem, aromatem i cukrem wanilinowym do czasu, aż masa będzie jasnożółta. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do jajek wlewamy olej oraz wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę z proszkiem i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch dzbanków. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Oba ciasta dokładnie mieszamy. Tortownicę natłuszczamy i osypujemy bułką tartą. Ciasta z dzbanków wylewamy naprzemiennie na środek tortownicy w takiej samej ilości (po około 4-5 łyżek). Postępujemy tak, aż do wyczerpania obu ciast. Tak przygotowaną babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok. 1 godziny. 
Przepis na polewę kawową: kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier puder i ucieramy łyżką, tak aby nie było grudek. Lukier powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. W miarę potrzeby dosypujemy cukru lub soku z cytryny. Tak przygotowaną polewę wylewamy na przestudzone ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia. 

13 komentarzy:

  1. mnie się nigdy nie udała taka piękna :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Będąc dzieckiem uwielbiałam tą babkę i niemal ciągle powtarzałam: "Mamo, zrób mi zebrę". Twoja pięknie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzostwo świata! Ja na pewno bym takiego wzorku nie zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zrobić taki wzorek to na razie dla mnie tajemnica;D Pewnie by mi nie wyszedł. Chociaż chętnie bym zrobiła taką pyszną babkę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzorek robi się sam ;) Jeśli lejesz ciasto na środek (i tylko na środek) naprzemiennie, raz jasne, raz ciemne, to taki wzorek właśnie wychodzi. Spróbuj, na pewno się uda ;)

      Usuń
  5. Mam pytania na jaka blaszke jest ta porcja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

      Usuń
  6. Skorzystałam z Twojego przepisu :)

    Mam nadzieje, że wyjdzie i będzie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...